Az Európa-nap alkalmából a Fogyasztóvédelmi Mozgalom kezdeményezést indít európa szinten, amely a mezőgazdasági termékek címkéinek színekkel való jelölésére vonatkozik – InfoScore

A május 9-én ünnepelt Európa-nap alkalmából az InfoCons egy újabb  fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kezdeményezést indít útjára, az olaszországi InfoCons égisze alatt. A kezdeményezés a mezőgazdasági  termékek címkéinek színekkel való megjelölését célozza meg, a fogyasztók nemzetközi szintű mozgásának hatására, különös tekintettel a termékekre vonatkozó információk megértésének nehézségeit. Így a ma, az Európa-napon, elindított kezdeményezés az állampolgárokat fogyasztói minőségükben támogatja, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

Az állampolgárok európai és globális szintű mobilitásával összefüggésben elengedhetetlenné vált, hogy helyes, közvetlen, gyors, átlátható és könnyű hozzáférés legyen biztosítva a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos információkhoz. Így az Európa-nap alkalmából indított kezdeményezés a következő megoldásokat tartalmazza:

 

Az InfoScore a bizonyos termékben lévő élelmiszer-adalékanyagok száma alapján kerül kiszámításra, mivel ez egy olyan rendszer, amellyel a mezőgazdasági termékeket kategorizálják, figyelembe véve az élelmiszerekhez hozzáadott szintetikus adalékanyagokat. Az InfoScore-t azért fejlesztették ki, hogy megfeleljen a fogyasztók igényeinek és segítse őket a tájékozott döntések meghozatalában, figyelembe véve a tápérték egyértelmű mutatóját és a termékben található élelmiszer-adalékanyagok számát. Így az InfoScore figyelembe veszi az élelmiszer-adalékanyagok számát, de a termék tápértékét is (energiaérték, zsírok, zsírsavak, cukor, só stb.

A Pro InfoScore kiszámítása az élelmiszer-adalékanyagok száma alapján történik, ugyanakkor figyelembe véve az élelmiszerek feldolgozásának mértékét. Így a Pro InfoScore rendszer meghatározza a termékek besorolását a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerektől az ultra-feldolgozott élelmiszerekig. Az élelmiszerek Pro InfoScore szerinti osztályozása során a következő kategóriákat kell figyelembe venni:

feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek (a feldolgozatlan (vagy természetes) élelmiszerek a növények (magok, termések, levelek, szárak, gyökerek) vagy állatok ehető részei, valamint gombák, algák és a víz, miután azokat a természettől elválasztották.

feldolgozott élelmiszer-összetevők (mint például az olajak, a vaj, a cukor és a só olyan anyagok, amelyek az 1. csoportba tartozó élelmiszerekből vagy a természetből származnak olyan eljárások révén, amelyek magukban foglalják a préselést, finomítást, őrlést, őrlést és szárítást.)

feldolgozott élelmiszerek (palackozott zöldségek, halkonzervek, gyümölcsök a szirupban, sajtok és frissen készült kenyér, ezeket főként só, olaj, cukor vagy más, a 2. csoportba tartozó anyagok az 1. csoportba tartozó élelmiszerekhez való hozzáadásával nyernek)

nagyon feldolgozott termékek (az üdítőitalok, édes vagy sós csomagolt rágcsálnivalók, feloldott húskészítmények és előre elkészített fagyasztott ételek, ezek nem módosított élelmiszerek, hanem túlnyomórészt vagy teljes egészében élelmiszerekből és adalékanyagokból származó anyagokból és adalékanyagokból készült készítmények, amelyekben kevés vagy egyáltalán nem találhatóak az első csoportban felsorolt élelmiszerek)

 

 

Az Eco InfoScore kiszámítása az élelmiszer-adalékanyagok száma alapján történik, figyelembe véve a termékek környezetre gyakorolt ​​hatását is. Ezért az állampolgárok fogyasztói minőségükben megalapozott döntéseket hozhatnak, a környezetvédelmi tényezőt is kritériumnak tekintve. Az Eco InfoScore meghatározásához a következőket veszik figyelembe: termelési szakaszok (mezőgazdaság, feldolgozás, csomagolás, szállítás, elosztás és fogyasztás), környezetvédelmi hatásmutatók (klímaváltozás/karbonlábnyom, ózonréteg csökkenése, ionizáló sugárzás, föld, víz- és energiafelhasználás; levegő-, tenger- és édesvízszennyezés és erőforrások kimerülése).

Ezzel egy időben az InfoCons az Európa-nap alkalmából elindítja a „Global Carbon Point” – „Global Carbon Point” – az európa szinten egyedi programot tanusítvány megszerzésére.

A karbonlábnyom kérdésének mind nemzeti, mind nemzetközi szinten folyamatos fejlődése, valamint az éghajlatváltozás által okozott globális hatások súlyosbodásával összefüggésben a fogyasztókat meg kell védeni, valamint tájékoztatni és oktatni kell őket úgy a termékek, mint a szolgáltatások szénlábnyomáról, valamint mindennek a szénlábnyomáról, amely körülvesz bennünket (épületek, irodák, otthonok, autópályák, utcák stb.). Ebben az értelemben a termékek, szolgáltatások és minden körülöttünk lévő karbonlábnyom megvizsgálása a nemzetközi szinteken létező kritériumokat fogja figyelembe venni.

Az InfoCons kezdeményezés az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) szellemében jött létre, és az Európai Unió környezetvédelemmel, körforgásos gazdasággal és környezetbarát tervezéssel kapcsolatos elveire és stratégiájára reflektál. Ez a kezdeményezés összhangban van az Európai Bizottság azon javaslatsorozatával, amely az EU éghajlat-, energia-, közlekedés- és adópolitikáját úgy módosítja, hogy 2030-ra legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátását az 1990 óta tapasztaltakhoz képest, és hogy Európa legyen az első klímasemleges kontinens 2050-re.

 

Mi a szénlábnyom?

A szénlábnyom az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes mennyisége az értékszint mentén. A szénlábnyom nem csak entitási szinten kerül kiszámításra, hanem termék szinten is. Ugyanis pontosan tudhatjuk hogy egyes termékek mennyit szennyeztek az alapanyag kite

Other blog posts

keyboard_arrow_up