Την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού (7 Οκτωβρίου), η InfoCons είναι εδώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές με ταχείες ειδοποιήσεις για μη βρώσιμα προϊόντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Για να παραμείνετε ενήμεροι για όλες τις προειδοποιήσεις που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η InfoCons παρέχει στους καταναλωτές τη δωρεάν εφαρμογή InfoCons App. Κατεβάζοντας την εφαρμογή από το App Store, το Google Play ή το App Gallery, οι καταναλωτές αποκτούν άμεση και διαφανή πρόσβαση σε προειδοποιήσεις για προϊόντα εκτός από τα τρόφιμα, οι οποίες ενημερώνονται καθημερινά με λεπτομέρειες όπως:
– Το όνομα του προϊόντος,
– Στοχευόμενη χώρα,
– Επίπεδο κινδύνου,
– Προέλευση του προϊόντος,
– Ημερομηνία έναρξης ισχύος της προειδοποίησης,
– Φωτογραφία του σχετικού προϊόντος
Προσοχή! Πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά, αποκτήστε πρόσβαση στην εφαρμογή InfoCons App για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο προειδοποιήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για προϊόντα εκτός των τροφίμων.
Με τη βοήθεια της εφαρμογής InfoCons, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε ειδοποιήσεις σχετικά με προϊόντα εκτός από τρόφιμα σε ένα σημείο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μια δύσκολη διαδικασία αναζήτησης, η οποία συχνά συνεπάγεται με σπατάλη χρόνου ή είναι ανεπιτυχής. Οι ειδοποιήσεις για προϊόντα μη τρόφιμα εντός της InfoCons App οργανώνονται χρονολογικά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να βλέπουν την πιο πρόσφατη προειδοποίηση πριν από τις παλαιότερες, παρέχοντάς τους έτσι ενημερωμένες και σχετικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν για τα είδη ένδυσης (φούτερ, φορέματα, παπούτσια, μπλουζάκια κ.λπ.) από τις υπάρχουσες ειδοποιήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της προστασίας των καταναλωτών μέσω της InfoCons είναι οι εξής:
– Το προϊόν διαθέτει μακριά λειτουργικά κορδόνια με ελεύθερα άκρα στην περιοχή του λαιμού, τα οποία μπορεί να μπλεχτούν κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων ενός παιδιού, οδηγώντας σε στραγγαλισμό ή τραυματισμούς.
– Το Velcro του παπουτσιού μπορεί να χαλάσει, με αποτέλεσμα να χαλαρώσει ο ιμάντας και να δημιουργηθεί κίνδυνος παραπάτησης για τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να πέσει και να τραυματιστεί.
– Το δέρμα που χρησιμοποιείται στο προϊόν περιέχει χρώμιο VI (μετρούμενη τιμή έως 15,2 mg/kg). Το χρώμιο (VI) είναι ευαισθητοποιητής, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και καρκίνο.
– Το προϊόν έχει υπερβολική συγκέντρωση δις(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα (DEHP) (μετρούμενη τιμή έως 1,37% κατά βάρος). Αυτός ο φθαλικός εστέρας μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών, προκαλώντας βλάβες στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.
Χρήσιμες συμβουλές από την Infocons για την αγορά ειδών ένδυσης:
– Διαβάστε την ετικέτα! Οι ετικέτες των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρέπει να περιέχουν πληροφορίες στα ελληνικά σχετικά με τη σύνθεση των ινών, τα ονόματα των συστατικών ινών και το ποσοστό βάρους της κάθε ίνας που χρησιμοποιείται. Στην περίπτωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με επένδυση, η ετικέτα θα πρέπει επίσης να περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεσή τους.
– Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα πρέπει να φέρουν ετικέτα από κλωστοϋφαντουργικό υλικό, ανθεκτικό στην υγρή και θερμή επεξεργασία, ραμμένη ή προσαρτημένη στο εσωτερικό του προϊόντος, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες φροντίδας. Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις επεξεργασίες, όπως πλύσιμο, λεύκανση, σιδέρωμα, στεγνό καθάρισμα και στέγνωμα στο μηχάνημα, είτε εάν εφαρμόζονται είτε όχι (εάν μια επεξεργασία δεν ισχύει, το αντίστοιχο σύμβολο διαγράφεται/διαγραμμίζεται).
– Τα ελεύθερα άκρα των συρόμενων κορδονιών, των λειτουργικών κορδονιών και των δεμένων ζωνών ή κασκόλ δεν πρέπει να περιέχουν τρισδιάστατα στολίδια ή κόμπους και να προστατεύονται από το ξέφτισμα (με θερμό λιώσιμο ή ενισχυμένη ραφή). Επιπλέον, τα άκρα μπορούν να διπλώνονται ή να πτυχώνονται εφόσον δεν δημιουργούν κίνδυνο εμπλοκής.
– Ζητήστε απόδειξη όταν αγοράζετε ρούχα για να έχετε ένα δικαιολογητικό έγγραφο σε περίπτωση που χρειαστεί να προβείτε σε καταγγελία.
– Προσοχή επίσης στις ανεπιθύμητες προσφορές πωλήσεων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα!
– Ελέγξτε την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της εκάστοτε εταιρείας σε περίπτωση απώτερων ελαττωμάτων!
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η InfoCons εκπροσωπεί τη Ρουμανία στο πλαίσιο της ομάδας της κοινωνίας των πολιτών, το 40% των νέων Ρουμάνων αγοράζει απομιμητικά προϊόντα. Μεταξύ των απομιμητικών προϊόντων που αγοράζονται, τα είδη ένδυσης και αξεσουάρ αντιπροσωπεύουν το 17%.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγνωση της ετικέτας είναι απαραίτητη! Μην αγοράζετε ρούχα από μη εξουσιοδοτημένες πηγές για να αποφύγετε την εξαπάτηση όσον αφορά τη σύνθεση και την ποιότητα των υλικών!